Потребителите да изхвърлят смартфоните си, произведени в Китай, и да избягват

...
Потребителите да изхвърлят смартфоните си, произведени в Китай, и да избягват
Коментари Харесай

Литва посъветва гражданите си да изхвърлят китайските смартфони

Потребителите да изхвърлят смарт телефоните си, създадени в Китай, и да заобикалят да купуват нови, предизвести министерството на защитата на Литва, предава Би Би Си.

Доклад на Националния център за киберсигурност на страната тества мобилни телефони с 5G мрежа от китайски производители. Твърди се, че телефон на Xiaomi има вградени принадлежности за цензура, а различен модел на Huawei има пропуски в сигурността. " Нашата рекомендация е да не купувате китайски смарт телефони и да се отървете от към този момент закупените допустимо най-бързо ", сподели заместник-министърът на защитата Маргирис Абукевичус. 

Според центъра за киберсигурноста един от новите модели телефон на Xiaomi Mi 10T 5G има програмен продукт, който открива и цензурира термини и изрази като ``Свободен Тибет``, ``Да живее независимостта на Тайван`` или ``Движение за демокрация``. Софтуерът цензурира и повече от 449 термина. Функцията е била изключена за Европа, само че в отчета се твърди, че  може да бъде задействана от разстояние когато и да е. Изследването също по този начин открива, че устройството на Xiaomi трансферира криптирани данни за потреблението на телефона към сървър в Сингапур. 

Докладът също по този начин откри минус и в модела P40 5G на Huawei, излагащ потребителите на риск от нарушавания в киберсигурността. ``AppGallery, формалният магазин за приложения на Huawei, насочва потребителите към електронни магазини на трети страни, където някои от приложенията са оценени от антивирусни стратегии като злонамерени или инфектирани с вируси``, се споделя в изявление на литовското министерство на защитата.

И двете компании обявиха пред Би Би Си, че съблюдават законите и наредбите на страните, с които работят, и дават приоритет на киберсигурността и поверителността.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР